Beit HaAmudim är en jazzklubb eller jazzbar belägen i staden Tel Aviv i Israel. Faktum är att Tel Aviv är landets näst största stad och där kan du kombinera slöa och varma dagar på stranden med ett stort utbud av shopping, för att sedan äta god mat och lyssna till tonerna av jazz på Beit HaAmudim framåt kvällen.

Det finns inte särskilt mycket information om jazzklubben, vilket gör att mystiken och stämningen kring den ökar. Nedan kan du i alla fall läsa det som går att leta fram om stället.

Beit HaAmudim ligger på 14 Rambam Street i centrala Tel Aviv, vilket innebär att du har nära till mycket annat när du besöket jazzbaren. Beit HaAmudim håller öppet varje dag från mitt på dagen och fram till åtminstone 02:00 på natten. På fredagar stänger baren dock senare än så. Det är en relativt liten och intim bar/klubb, så se till att vara där i god tid om du vill ha bra plats. Du kan också boka bord i förväg om du ska äta där och det gör du smidigast genom att ringa dem.

Mysig och intim bar

Beit HaAmudim beskriver sig själva som en intim bar med familjär känsla. De anordnar regelbundet konserter men också konstutställningar, lugnare musiktillställningar och andra evenemang. Trots att den lilla baren eller klubben inte alltid ser så mycket ut för världen på utsidan kommer du med stor sannolikhet ändra din uppfattning totalt när du kliver in i den mysiga atmosfären. Förutom jazzmusik och en rad andra evenemang på regelbunden basis bjuder Beit HaAmudim givetvis på olika sorters mat och annat tilltugg i klassisk pubanda såväl dag- som kvällstid samt alkohol eller alkoholfri dryck.

Musiken på Beit HaAmudim

Trots att barens stämning är värd att lyfta upp är det ju såklart själva musiken som är det viktigaste och det som gör Beit HaAmudim till vad det är. Här kan olika sorters musik spelas men i första hand är det jazz som gäller. Emellanåt håller de i mindre “festivaler” som pågår i ett par dagar men för det mesta spelas musiken av husmusiker. Några jazzband som under 2019 har spelat på Beit HaAmudim är Ilan Salem Quartet, Brotherhood of Men, Arale Kaminsky & Friends samt Asaf Even Zur Quartet.

Café på dagen – klubb på kvällen

Om du besöker Beit HaAmudim under dagtid är det ett café som serverar lunchliknande mat och svalkande drycker, givetvis till toner av musik. Det är dock inte ens i närheten så stämningsfullt som Beit HaAmudim blir när kvällen närmar sig och jazzen tar över stället. Det blir då en bar där jazzentusiaster befinner sig såväl på scen som i publiken med en öl i handen. Några av de största namnen på Israels jazzhimmel har spelat på Beit HaAmudim men de låter även yngre israeliska talanger liksom internationella jazzmusiker spela på baren.

Ett måste för jazzfantasten

Om du är på besök i den israeliska staden Tel Aviv och tycker om jazz, intima hak och god mat är ett besök till Beit HaAmudim ett måste. Baren, som under dagtid är mer av ett café, ligger intill Carmel Market i centrala Tel Aviv. Ett tips är att gå dit kvällstid då stället blommar ut och tonerna av spännande jazzmusik tar över. Här har många välkända jazzmusiker från Israel spelat men även yngre musiker ges möjligheten att spela där, till exempel under någon av deras regelbundna minifestivaler som vanligtvis anordnas en eller flera gånger per år.