Bimhuis grundades år 1974 och byggnaden genomgick tio år senare en stor renovering som gav byggnaden en konserthall i form av en amfiteater. År 2005 öppnade ett renoverat Bimhuis, så som det ser ut än idag. Redan från början var Bimhuis en mötesplats för musiker från hela världen och riktade sig speciellt till jazz- och improvisationsmusiker.

När Bimhuis öppnade år 2005 var det renoverat med inspiration från det gamla Bimhuis. Baren och scenen är det samma som förr fast med mer rymd. Bimhuis har fortsatt att locka de största dirigenterna till sig och är fortfarande ett ställe för musiker att träffas och nätverka på, med huvudsyftet är att främja jazzen.

Bimhuis TV och radio

Bimhuis har både en egen radiokanal och egen Tv-kanal. Det går att streama Bimhuis radio dygnet runt via nätet och på så sätt ta del av livekonserter när du vill. Du kan även livestreama från konserter, då med start 20.30. På hemsidan gå att se när nästa livesändning startar, alla konserter livesänds inte.

Bimhuis TV är en kanal som visar livekonserter från just Bimhuis. Precis som på radiokanalen startar live konserterna 20.30 men de går även att se i efterhand. På hemsidan finns även tidigare konserter sparade att se. Genom Bimhuis TV har du chans att se och uppleva några av världens bästa musiker spela hemifrån ditt vardagsrum.

Café och restaurang

Bimhuis har även sitt eget café och restaurang. Restaurangen brukar ha öppet mellan 18.30-20.30 på konsertkvällar och byter meny varje månad. Du får tillgång till restaurangen via din konsertbiljett och kan boka bord i förväg. Caféet har öppet både under och efter konserter och är öppet för besökare utan biljett till en konsert.

Caféet har öppet till 01.00 söndag till torsdag och till 03.00 på fredagar och lördagar. Efter konserter på fredagar och lördagar har caféet en DJ som spelar och på tisdagar har de öppna workshops där besökare utan konsertbiljett får vara med. Både caféet och restaurangen kan hyras för privata fester för den som önskar.

Projekt

Bimhuis har startat ett projekt som är tänkt att pågå över tid med målet att stötta yngre jazzmusiker i Nederländerna. Till hjälp har de Tijn Wybenga som startat orkestern AM.OK. Tijn spelade under 2019 in en EP tillsammans med sex andra musiker från AM.OK. Bimhuis stöttar även musiker på andra sätt, till exempel genom få uppleva den stora jazzscenen.

Bimhuis har över 300 konserter per år och i deras kalender finns all möjlig typ av jazz, till exempel free jazz, modern jazz och urban jazz. Mängden konserter per år gör att det finns något för alla smaker. Med sitt centrala läge mitt i Amsterdam är Bimhuis ett måste för inte bara jazzälskare utan också musikfantaster.

Fotoutställning

Bimhuis har fått tillgång till över 5000 bilder av fotografen Wouter van Gool som fotograferat en mängd minnesvärda händelser i jazzvärlden. Det finns möjlighet att köpa bilder från utställningen vid förfrågan. Fotografierna är en del av the Dutch Jazz Archive som jobbar för att bevara nederländsk jazzhistoria. I arkivet går det även att hitta fakta och information om jazzens historia.

12 Points festival

Den 25–28 september anordnas 12 Points Festival i Amsterdam. En biljett till alla fyra dagar kostar 60 euro och ger dig då tillgång till alla festivalens akter. Varje dag hålls tre konserter med musiker från hela Europa som alla är på väg att skapa sig en internationell karriär. Det här är en chans att se kommande världsstjärnor inom jazzen.