Har du någonsin velat imponera på någon med en middag och show, men känt att det vore för mainstream att föreslå New York? Kanske är det vinter på det norra halvklotet och du söker någonting mer semestervänligt? Det är med glädje vi presenterar Bird’s Basement i Melbourne, en plats med unika lyssnarupplevelser och oemotståndlig charm.

Du finner Bird’s Basement i en undangömd källare längs gatan med det passande namnet Singers Lane. Här är atmosfären typiskt australiskt laid back, men en smart casual-klädkod upprätthålls. Välj mellan att äta innan showen börjar, eller njut av måltiden till tonerna av kvalitetsmusik. Oroa dig inte för att bli störd av servitörerna – de är speciellt tränade för “silent service”.

Musiken i fokus

Bird’s Basement bokar primärt jazzmusiker – internationellt välkända såväl som australiska talanger – men också artister inom andra genrer som R&B, pop, rock, soul och blues. Artistbokningarna ändras på regelbunden basis, så sannolikheten att du finner något på schemat som faller dig i smaken är mycket hög. Exempel på artister som spelat är Ravi Coltrane, Mike Stern, Renee Geyer med flera.

När jazzbaren designades var det med musik i åtanke. Att akustiken i lokalen är i absolut världsklass märks både för musikerna på scenen och för åhörarna. Ingen rundgång här inte! Scenen är placerad alldeles intill besökarna och middagsborden, vilket bäddar för en intim musikupplevelse. Det innebär också att alla platser i lokalen är bra platser.

Mat och dryck

Konceptet hos Bird’s Basement är uppbyggt för de personer som föredrar att njuta av musik utan att nödvändigtvis dansa. Middagsmenyn går under italienskt tema, med allt från förrätter som traditionell och vegetarisk antipasti, till huvudrätter som sallader med väl tilltagna skivor mozzarella, hemmagjord gnocchi och calamari. Maten är dock som sagt inte i fokus – musiken är.

Dryckesmenyn är dock minst sagt imponerande. Den lägsta dryckessumman ligger på 15 australiensiska dollar. Cocktaillistan är inspirerad av musiker som Nat King Cole, Frank Sinatra, Ella Fitzgerald med flera, men innehåller också en del klassiska alternativ. Det råder inte heller brist på vin-, sprit- och ölalternativ, så risken att du förblir törstig är liten.

Fantastiska omdömen

Sedan Bird’s Basement slog upp sina dörrar för första gången i mars 2016 har restaurangen erhållit fantastiska recensioner från vanliga besökare såväl som musikkritiker. “Australiens bästa jazz-bar.”, “En förstklassig jazz-arena.”, “Fantastiska jazz-musiker att höra.”, “Gjorde oss inte besvikna.”. Så lyder några av de senaste omdömena från TripAdvisor. Kanske är din recension nästa på tur?

Bird’s Basement är ett levande bevis på att musik kan få människor att må bra – det är enkelt att utläsa i ansiktena hos både besökare och artister. Här är musiken prioritet ett. Det är inte för inte som denna intima restaurang seglat upp som en av de bästa jazz-barerna i Melbourne, om inte världen.

Det praktiska

Bird’s Basement har öppet fem kvällar i veckan, från onsdag till söndag. Dörrarna och köket öppnar 18:00 och scenen intas 19.45. I vissa fall, när trycket efter biljetter varit särskilt högt, hålls en andra show under kvällen. Då sker insläpp 22.00, med showstart en halvtimme senare. De senaste nyheterna och uppdateringarna hittar du på Bird’s Basements hemsida.

En helkväll under ett och samma tak

Bird’s Basement har länge varit något av en hemlighet, men på senare tid har den blivit mer uppmärksammad. Lyckligtvis behöver du inte dyka upp och hoppas att turen är på din sida – bokningar kan med fördel göras i förväg. Därefter är allt du behöver göra att se fram emot en helkväll med god mat och kvalitetsunderhållning – allting under ett tak.