Japans huvudstad Tokyo är gigantisk och mångfacetterad. Med över 13 miljoner invånare, 39 miljoner om hela storstadsområdet räknas, finns det restauranger, uteställen och barer av världsklass i denna stad. Tokyo älskar jazz och det finns flera hundra jazzbarer i staden. De flesta har öppet alla dagar i veckan vilket gör att det alltid går att lyssna på jazz. Som utlänning kan det dock vara svårt att hitta de olika jazzbarerna eftersom Tokyo är enormt stort och mycket av informationen endast är på japanska. Den mest tongivande och berömda jazzbaren är Blue Note Tokyo i det trendiga området Aoyama.

Blue Note Tokyo är en del av den internationella jazzkedjan Blue Note. Denna filial i Tokyo anses vara en av världens bästa barer för att lyssna på jazz live. Hit kommer några av världens största och bästa jazzmusiker. Det sägs att Blue Note Tokyo är trendsetters inom jazz i Tokyo. Biljetter till spelningar är både dyra och svåra att få tag på. Om du vill se en känd spelning på Blue Note Tokyo gäller det att vara ute i god tid för att skaffa biljetter. Även soul och R&B spelas här.

Läge

Blue Note Tokyo ligger i området Aoyama som är en av Tokyos mest välbärgade områden. Aoyama ligger i stadsdelen Minato som bland annat gränsar till de turisttäta stadsdelarna Shibuya och Shinjuku. I Aoyama finns många vackra hus, Michelinrestauranger och coola barer. Blue Note ligger cirka 400 meter öster om Aoyama Gakuin University i delområdet Minami-Aoyama. Den engelska adressen är 6-3-16 Minami-aoyama, Minato-ku, Tokyo, 107–0062. Som alltid i Japan är det bra att även skriva ned den japanska adressen, som är 〒107–0062 東京都港区南青山6-3-16. Blue Note Tokyo heter ブルーノート東京 på japanska. Närmaste tunnelbanestation är Omotesando.

Musiker

Blue Note Tokyo är berömt för att locka de bästa jazzmusikerna från hela världen. Framför allt många amerikanska jazzartister har uppträtt på denna scen. Här har bland annat Oscar Peterson, Roberta Cleopatra Flack, Tony Bennett, Chick Corea, Sarah Vaughan, Marceo Parker och Herbie Hancock uppträtt. Den japanska jazzartisten och kompositören Toshiko Akiyoshi har spelat in flera album i denna bar, bland annat “Last Live in Blue Note Tokyo” och “Toshiko Akiyoshi Trio Live at Blue Note Tokyo ’97”. På deras hemsida går det att se vilka spelningar som är planerade.

Kostnad och öppettider

Att titta på en jazzföreställning på Blue Note Tokyo är en vacker upplevelse, men det är inte gratis. Biljetterna kostar vanligtvis från 6 000 – 10 000 japanska yen (JPY) vilket motsvarar cirka 550 – 900 svenska kronor. Detta pris inkluderar inte dryck eller mat. Om du vill se någon av de mer populära artisterna eller om du vill reservera en särskild plats får du räkna med dyrare biljetter. Dessutom tenderar platserna att sälja ut snabbt så det gäller att köpa biljetter i god tid innan. Blue Note Tokyo har öppet alla dagar i veckan med varierande tider på helgerna.

Meny och klädkod

Blue Note Tokyo är en filial på den amerikanska jazzkedjan Blue Note. Stilen och inredningen är New York-inspirerad, elegant och avslappnad. Det finns en restaurang inne i lokalen som serverar fransk mat samt en vacker bar som serverar cocktails och vin. Alla bord i lokalen kan se scenen utan problem. Du blir tilldelad ett bord baserat på biljettens prisklass. Klädkoden är formell och män och kvinnor förväntas vara välklädda. Män bör inte bära kortärmade byxor eller tröjor. Inga gympaskor eller flipflops är tillåtna i lokalen. Blue Note Tokyo är förmodligen den mest eleganta jazzklubben i Tokyo.