Ronnie Scott’s i London är en jazzklubb med lång historia. Den har funnit i London sedan 1959 och många välkända artister och band har spelat där, till exempel Ella Fitzgerald och Jimi Hendrix. Precis som de flesta andra jazzklubbar har Ronnie Scott’s ett husband, men musikerna har givetvis bytts ut under åren. Några exempel på husmusiker där har varit Phil Seamen och Allan Ganley (på trummor), Stan Tracey och Eddie Thompson (på keyboard) samt Ernest Ranglin på gitarr. De har också haft andra som regelbundet har spelat på klubben.

Många av musikerna som har spelat på Ronnie Scott’s i London har varit soloartister utan ett eget band. Sedan 2006 har några av Storbritanniens mest talangfulla musiker spelat hos dem på regelbunden basis, däribland namn som James Pearson, Alex Garnett och Sam Burgess. Många liveinspelningar har också ägt rum på Ronnie Scott’s i London, till exempel Jeff Becks Live at Ronnie Scott’s och Jamie Cullums live album med samma namn. År 2009 utsågs Ronnie Scott’s av Brecon Jazz Festival till det tredje mest betydelsefulla bidraget inom jazz i Storbritannien.

Ronnie Scott’s historia

Ronnie Scott’s i London öppnade sina dörrar för första gången år 1959 i Soho, där den ligger än idag. Det var musikerna Ronnie Scott och Pete King som låg bakom jazzklubben. Många nya artister har spelat på kubben genom åren, men det första framträdandet som inte kom från Storbritannien var Zoot Sims, som spelade där 1962. År 1978 startade Ronnie Scott’s ett eget skivbolag vid namn Ronnie Scott’s Jazz House, som både gav ut liveinspelningar från klubben och vanliga inspelningar. De kommande 20 åren var de ett välkänt skivbolag inom jazzindustrin.

Musiker och spelningar

Under åren har Ronnie Scott’s i London fått besök av en rad kända (såväl som mindre kända) artister och band. Några stora som är värda att nämna är Ella Fitzgerald, Chet Baker, Nina Simone, Curtis Mayfield, Dianne Reeves, Prince och Jeff Beck. Jimi Hendrix har också spelat på klubben – faktum är att hans allra sista liveframträdande ägde rum där år 1970. Från 1963 och framåt har också flertalet artister valt att spela in livealbum på Ronnie Scott’s i London, bland annat Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan, Nina Simone och Van Morrison.

Praktisk information om klubben

Om du tycker om jazz och är på besök i London är ett besök hos Ronnie Scott’s ett måste. Klubben är centralt placerad och du kan förslagsvis boka ett bord där på förhand. Klubben är öppen alla dagar i veckan och på deras hemsida hittar du information om kommande evenemang och framträdanden. Givetvis kan du äta och dricka gott där. Om du vill besöka klubben regelbundet kan du ansöka om ett medlemskap, vilket ger dig olika förmåner såsom att slippa kö eller få rabatter hos Ronnie Scott’s i London.

Ronnie Scott’s – en klassiker bland jazzbarer

Med framträdanden av stora namn som Ella Fitzgerald, Chet Baker, Nina Simone och Jimi Hendrix kan Ronnie Scott’s i London räknas till en riktig klassiker bland jazzklubbar över hela världen. Från att ha varit en liten jazzklubb i en källarlokal har idag klubben två våningar och anordnar regelbundet spännande framträdanden och andra shower. De anordnar dessutom jazzluncher varje söndag som barn är välkomna att följa med på. För att boka in dig på en kväll som faller dig i smaken rekommenderas att du spanar in deras spelschema på hemsidan.