Stampen jazzbar eller endast Stampen som klubben i folkmun kallas för, är en mysig jazz & rhythm ‘n blues belägen i Gamla stan i Stockholm. Klubben grundades redan år 1967 av Gun och Sten Holmqvist. Lokalerna hade tidigare tillhört en pantbank och ordet stamp är Stockholmsslang för just pantbank varför namnet föll sig naturligt. Publiken är blandad med den gemensamma nämnaren i kärleken till swing, tradjazz, blues, dixie och rock från 1950- och 60-talet. Det är med andra ord en bred repertoar som Stampen erbjuder dig och självklart är det liveuppträdanden som gäller. Det är ett av Stampens signum.

Sten Holmqvist är och var en inbiten jazzfantast som en dag upptäckte den lilla lokalen på Stora Gråmunkergränd i Gamla stan. På 1960-talet fungerade det som numera är en jazzklubb, fortfarande som en pantbank men dess historia är betydligt äldre än så. Någon gång under 1600-talet och fram till år 1880 drev den franska reformistkyrkan sin verksamhet i lokalen. Från den tiden syns idag inga spår men däremot utgör exempelvis uppstoppade djur och musikinstrument från pantlånekassans år, en del av inredningen på dagens jazzklubb. Inredningen bidrar till den speciella atmosfären samtidigt som historien bevaras.

Livemusik sex dagar i veckan

Stampen erbjuder inte bara jazz utan all typ av musik som har rötter i amerikansk folkmusik, främst med tyngd på 1950- och 60-talet. Här samlas alla åldrar och ägarna vill att Stampen ska vara en naturlig mötesplats där folk gemensamt samlas och umgås över generationsgränserna. Under årens lopp har en hel del välkända musiker gjort ett besök på klubben. Några exempel är Teddy Wilson, Dexter Gordon, Woody Allen, Charlie Norman och Monica Zetterlund. Ambitionen har alltid varit att boka professionella musiker för att du som gäst ska kunna njuta av de bästa live framträdandena sex dagar i veckan.

Stampen Big Time Blues Jam

Om ditt hjärta dunkar lite extra för blues är det på lördagarna du ska bege dig till klubben. Då intar nämligen Stampen Big Time Blues Jam scenen. Varje lördag eftermiddag mellan klockan 14 och 19 underhåller Blustoner Stampens gäster, och det är fritt inträde. Konceptet har spelat på samma scen i 20 års tid och publiken har bara blivit större med åren. Musikerna varierar från unga skickliga amatörer som önskar en karriär inom musiken, till redan etablerade. Inslaget har blivit ett uppskattat nöje i Stockholms nöjesvärld under helgerna vars hela utförande är improviserat.

Vill du också äntra scenen?

Skulle du också vilja jamma på Stampens scen tillsammans med andra musiker som spelar exempelvis blues, jazz eller dixie? Oavsett om du sjunger är spelar något instrument är du välkommen att delta. Ta med dina egna instrument och anslut du också. Klockan 14.00 börjar det fasta bandet spela och du som gäst väntar vid sidan av scenen på din tur. En rekommendation är att du är ute i god tid. Värdarna Derek och Bill kommer sedan att tala med dig om eventuella låtar du önskar framföra samt upplysa om eventuella tider för din del.

Mat och dryck

Om du skulle bli törstig eller hungrig under besöket har du möjlighet att både beställa in mat och dryck. Stampen har en stor och bred barmeny med drinkar, öl, vi och alkoholfria alternativ. För maten står Geronimos FGT och de erbjuder både kött och veganska alternativ. Stor del av menyn är inspirerad av Mexiko och du kan därför beställa in enchiladas, nachos och quesadillas. Varje tisdag erbjuder de dessutom en tacobuffé. Du kan välja mellan hela nio olika typer av tacos till riktigt överkomliga priser. Fyra av valen är vegetariska.