Vad sägs om att lyssna på tonerna till jazz samtidigt som du får lära känna den italienska huvudstaden Rom och dess områden lite bättre? Om det låter som något för dig kan du besöka Tramjazz i Rom. Det är en unik upplevelse där du bjuds på middag med levande ljus, livejazz och en tur genom den vackra staden. Tramjazz äger nämligen rum på en gammal spårvagn som bland annat passerar S.Lorenzo, S.Croce in Gerusalemme, S.Giovanni och Forum Romanum innan vagnen stannar till vid Parco Celio, som ligger intill Colosseum.

Vid Colosseum får du njuta av den goda måltiden och livejazz, innan spårvagnen återigen susar förbi ett par platser, för att sedan cirkulera tillbaka till Porta Maggiore, där turen startar. Allt som allt tar upplevelsen cirka tre timmar och när du bokar plats inkluderas även en oförglömlig måltid och dryck. Maten består av noggrant utvalda råvaror från Lazio-regionen. Jazzen är av hög kvalitet och en mängd musiker spelar regelbundet på Tramjazz. Tramjazz i Rom beskrivs som en kombination av kvalitet, skönhet, passion och uppfinningsrikedom, och visst är det något utöver det vanliga.

Historia

Tramjazz i Rom är ett projekt som startades av Nunzia Fiorini och Anna Maria Sciannimanico. Till sin hjälp har de trafikbolaget ATAC, som äger spårvagnen där upplevelsen äger rum. Projektet startade 2008 med Brecce per l’arte contemporanea i ryggen. Då Tramjazz till en början var en del av ett konstnärligt projekt vet man ännu inte hur framtiden för den annorlunda upplevelsen av Rom ser ut. Det har dock kommit att bli en populär aktivitet, inte minst bland jazzintresserade turister som är på jakt efter ett annorlunda sätt att upptäcka staden.

Musik och shower

Att Tramjazz äger rum på en spårvagn och visar upp delar av Italiens huvudstad är en upplevelse i sig men givetvis får vi inte glömma musiken – jazzen – i sammanhanget. Många olika musiker spelar i projektet, däribland Bill Smith, Paolo Ravaglia, Giambattista Gioia, Raffaela Siniscalchi, Gabriele Coen, Daniele Tittarelli, Max Amatruda, Marco Loddo och Andrea Avena. Det finns dock många fler än så att räkna upp. Tramjazz har även tillverkat en CD-skivan bestående av musik av Bill Smith och Paolo Ravaglia (klarinett) och med Elio Tatti (bas) samt Giampaolo Ascolese (trummor).

Praktisk information

Om du vill besöka Tramjazz i Rom måste du boka biljett och reservera bord i förväg. Gör det gärna i god tid eftersom det är begränsat med platser samtidigt som det är ett populärt projekt. Spårvagnen avgår från Piazza di Porta Maggiore klockan 21.00 och turen tar cirka tre timmar. Du kan köpa biljetter direkt på deras hemsida. Om ni är ett större sällskap finns det till och med möjlighet att boka hela vagnen och göra det till ett privat evenemang. Kontakta Tramjazz för att få reda på mer.

Tramjazz i Rom – väl värt ett besök

Jazz, god mat och spännande omgivningar – det är vad Tramjazz i Rom kan erbjuda dig under en tre timmars upplevelse på en spårvagn. Det är ett populärt projekt som har funnits sedan 2008 och där en rad olika jazzmusiker spelar. Om du inte får nog av upplevelsen kan du köpa med dig deras CD-skiva efteråt och ta med dig Rom hem till Sverige. Tramjazz i Rom är en jazzshow som inte liknar någon annan och där den harmoniska musiken kombineras med andra härliga upplevelser. Oavsett om du är turist eller inte är det värt ett besök.