Jazz var en av de första musikstilarna i världen och Village Vanguard är en jazzklubb som funnits sedan 1930-talet. Klubben ligger på Seventh Avenue i Greenwich Village i New York City, USA. Från början var det en plats för bland annat folkmusik men sedan år 1957 är det istället en plats för enbart jazzmusik.

Village Vanguard har hjälp många jazzmusiker att få en framstående karriär och flera skivor har även spelats in på platsen. De erbjuder än idag jazzmusik från stora namn inom jazzvärlden och klubben är vacker med en lite gammaldags känsla, något som passar perfekt in med jazzmusiken. The Vanguard är väl värt ett besök.

Historia

Grundaren av Village Vanguard, Max Gordon, öppnade först klubben på en annan plats år 1934. Det var år 1935 som han köpte 178 Seventh Avenue där klubben ligger idag, och det var då den fick namnet Village Vanguard. I början var det en plats för folkmusik och diktuppläsning, men det skulle ändras med tiden

Många jazzmusiker jammade på klubben och Gordon gillade det och började boka in fler och fler jazzmusiker som huvudevenemang. 1957 var det en fullfjädrad jazzklubb med stora namn som Miles Davies som bokades in. Thelonious Monk är en annan musiker som uppträdde och klubben hjälpte honom att bli framgångsrik. 1989 dog Gordon och hans fru tog över klubben.

Inspelningar på klubben

Många skivor spelades in på Village Vanguard, många av dem sedda som mästerverk. Sonny Rollins, en tenor som spelade saxofon spelade in 3 LP-skivor på klubben. John Coltrane och Bill Evans är andra jazz-musiker som gjort inspelningar i Village Vanguards lokaler. The Thad Jones/Mel Lewis Orchestra spelade varje måndagskväll på klubben från 1966 och många inspelningar gjordes.

Detta är dock bara ett fåtal av de som gjort inspelningar på den framgångsrika jazzklubben Village Vanguard. Andra namn som gjort inspelningar på Seventh Avenue är Rahsaan Roland Kirk, Art Pepper och Tommy Flanagan. Att sätta “Live at the Vanguard” på en skiva visade sig ha en stor inverkan på försäljningen enligt Bruce Lundvall på Blue Note Records.

Kommande spelningar på Village Vanguard

The Village Vanguard är fortfarande en populär jazzklubb som besöks av jazzälskare från hela världen. De har gott om intressanta musiker som uppträder hos dem även i år. Bandet som började som The Thad Jones/Mel Lewis Orchestra heter nu Vanguard Jazz Orchestra och de uppträder fortfarande varje måndag kväll, som de gjort sedan år 1966.

Andra musiker och band som du kan se uppträda år 2019 är Bill Frisell Trio, Andrew Cyrille Quartet, Chris Potter Underground och Ravi Coltrane. De fyller ständigt på med nya namn och om du älskar jazz och har vägarna förbi New York, eller kanske rentav bor där, så rekommenderar vi ett besök på Village Vanguard.

Praktisk information

Om du funderar på att besöka Village Vanguard kan du enkelt köpa biljetter på deras hemsida. En biljett kostar cirka 350 kronor och det är ett väl värt pris för att besöka klubben. De har också en shop med produkter på hemsidan som du kan ta en titt i samt en kundtjänst som du kan kontakta om du har frågor.

Sammanfattning

Village Vanguard är en jazzklubb som ligger i New York. Den har funnits ända sedan år 1935 och är en av de bästa jazzbarerna i världen. Stora namn har spelat där förr och spelar där fortfarande. Om du älskar jazz och planerar en resa till New York rekommenderar vi ett besök på Village Vanguard.